Ιταλική Έρευνα: Καμία ανησυχία για τους μεσοπρόθεσμους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου

riccardo-polosa (1)

Ο παγκοσμίου φήμης ερευνητής για την μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κατάνια, Ricardo Polosa, ολοκλήρωσε νέα έρευνα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή συμπέρανε πως δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετιζόμενες με την μεσοπρόθεσμη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε άτομα που δεν κάνουν ταυτόχρονη χρήση παραδοσιακού τσιγάρου.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal Scientific Reports τον Νοέμβριο και αποτελείται από μια παρατηρητική έρευνα διάρκειας 3,5 ετών σε εννέα καθημερινούς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, σε αναφορά με 12 μη καπνιστές που δεν κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρατηρήθηκε η καρδιαγγειακή πίεση, οι καρδιακοί παλμοί, το σωματικό βάρος, η πνευμονική λειτουργία, το αναπνευστικό σύστημα καθώς και η εκπνοή επιπέδων νιτρικού οξέος και μονοξειδίου του άνθρακα των συμμετεχόντων. Καμία σημαντική αλλαγή δεν παρατηρήθηκε μεταξύ χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και της ομάδας αναφοράς κατά την διάρκεια των 3,5 ετών και κανένα σύμπτωμα δεν αναφέρθηκε στο αναπνευστικό σύστημα του group των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η έρευνα καταλήγει, πως παρότι δεν υπάρχει τρόπος να καθοριστεί εάν επιβλαβή συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν σε μεταγενέστερα στάδια, με τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει κάποια ανησυχία.

Ο καθηγητής Polosa είναι διευθυντής στο Ινστιτούτο Επείγουσας Ιατρικής και επικεφαλής του κέντρου Καπνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Κατάνια στην Ιταλία.

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ: https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2

Αυτή η εισαγωγή δημοσιεύθηκε στις Νέα. Bookmark the permalink.
Admin
admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *